• Νόσος του Parkinson
  • Άνοια – Νόσος Alzheimer
  • Επιληψία
  • Σκλήρυνση κατά πλάκας
  • Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο
  • Ημικρανία
  • Σύνδρομο ανήσυχων άκρων
  • Το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

Η νόσος του Parkinson είναι μια σχετικά συχνή νόσος. Εμφανίζεται συχνότερα σε μεγαλύτερες ηλικίες αλλά μπορεί, σπανιότερα να εμφανιστεί και από την ηλικία των 40 και μετά. Το πιο γνωστό της σύμπτωμα είναι το τρέμουλο (τρόμος) αλλά δεν είναι το μοναδικό της σύμπτωμα, μπορεί δε και να απουσιάζει. Άλλα συμπτώματα της νόσου είναι η δυσκαμψία, η βραδυκινησία και η βραδύτητα ενώ συχνά, οι ασθενείς παραπονούνται για αστάθεια.

Η νόσος του Alzheimer είναι η πιο γνωστή μορφή άνοιας. Υπάρχουν και άλλα νοσήματα που συνδέονται με άνοια. Κοινό τους χαρακτηριστικό είναι η έκπτωση της μνήμης, αλλά μπορεί να υπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως διαταραχές συμπεριφοράς η και παρκινσονικά συμπτώματα. Τα αίτια που μπορεί να προκαλέσουν άνοια μπορεί να είναι ποικίλα. Μπορεί να πρόκειται για εκφυλιστικό νόσημα του εγκεφάλου, για αγγειακές αλλοιώσεις του εγκεφάλου ή για άλλα περισσότερο ή λιγότερο αναστρέψιμα αίτια.

Η επιληψία ή ιερά νόσος κατά τους αρχαίους είναι γνωστή στον περισσότερο κόσμο από τον συνδιασμό απώλειας συνείδησης (λιποθυμία) και σπασμών. Πράγματι, οι επιληπτικές κρίσεις είναι εντυπωσιακές κατά την εμφάνισή τους και οι συγκεκριμένες μορφές των κρίσεων είναι ίσως οι συχνότερες. Όμως μπορεί οι επιληπτικές κρίσεις να παρουσιάζονται με πολλές άλλες μορφές. Η σωστή διερεύνηση και η εξακρίβωση της μορφής των κρίσεων θέτει και τις βάσεις για την ενδεικνυόμενη φαρμακευτική αγωγή.

Η Σκλήρυνση κατά πλάκας είναι ένα νευρολογικό νόσημα που προκαλεί φόβο, ιδίως σε νέα άτομα, εξαιτίας της πιθανότητας πρόκλησης αναπηρίας σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Και μάλλον όχι άδικα κυρίως λόγω του απρόβλεπτου τόσο της πορείας της νόσου όσο και της βαρύτητας και της πολυμορφίας των συμπτωμάτων. Όμως πρέπει να τονιστεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών ζει μια φυσιολογική ζωή αλλά και ότι υπάρχει συνεχής έρευνα και ανακάλυψη νέων φαρμάκων για τη νόσο αυτή.

Το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο εμφανίζεται ξαφνικά και προκαλεί αδυναμία ή μούδιασμα σε ένα άκρο ή σε μία πλευρά του σώματος, διαταραχή της ομιλίας αλλά και σοβαρότερα συμπτώματα, αναλόγως της έκτασής του και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή του πάσχοντος. Συνδέεται με αλλοιώσεις στα αγγεία και με συνυπάρχοντα νοσήματα όπως αρτηριακή υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, αθηρωματική νόσος, η σωστή αντιμετώπιση των οποίων αποτελεί και τη βάση για την πρόληψη των Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων.

Η Ημικρανία ταλαιπωρεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού επηρεάζοντας τις δραστηριότητες του πάσχοντος για κάποιες μέρες κάθε μήνα, αν και σπάνια δημιουργεί κινδύνους για τον πάσχοντα. Η σωστή διάγνωση και η σωστή φαρμακευτική αντιμετώπιση προσφέρουν ανακούφιση από τα συμπτώματα και βελτίωση της καθημερινής λειτουργικότητας.

Το Σύνδρομο Ανήσυχων Άκρων είναι μια κατάσταση όχι και τόσο γνωστή αλλά και όχι και τόσο σπάνια. Προκαλεί μια ακατάσχετη επιθυμία να κινεί κανείς τα κάτω (συνήθως) άκρα. Η βαρύτητά της κυμαίνεται από πολύ ήπια έως, ευτυχώς σπάνια, σοβαρή. Η φαρμακευτική αντιμετώπιση προσφέρει βοήθεια σε πολλούς πάσχοντες.

Το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα είναι μια σχετικά συχνή κατάσταση που οφείλεται σε πίεση του μέσου νεύρου στο ύψος της πηχεοκαρπικής άρθρωσης. Προκαλεί πόνο και μούδιασμα στο χέρι και ιδίως στα τρία πρώτα δάκτυλα. Άλλες παρόμοιες καταστάσεις που οφείλονται σε πίεση νεύρου είναι η ωλένια νευρίτιδα που προκαλεί μούδιασμα στον μικρό και τον παράμεσο δάκτυλο και οφείλεται σε πίεση του ωλένιου νεύρου στον αγκώνα, η πάρεση του περονιαίου νεύρου που προκαλεί αδυναμία στην ραχιαία (προς τα πάνω) έκταση του άκρου ποδός και περιορισμένης έκτασης μούδιασμα στη ράχη του ποδός. Παρόμοια συμπτώματα όμως μπορεί να οφείλονται σε πίεση ριζών στην Αυχενική ή την Οσφυϊκή Μοίρα της Σπονδυλικής Στήλης. Η νευροφυσιολογική διερεύνηση θα διευκρινίσει το αίτιο και θα εντοπίσει τη βλάβη ώστε να ακολουθήσει η κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση.

COPYRIGHT© Ηλίας Τσορλίνης

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?