Συμπτώματα

  •  Κεφαλαλγία
  • Ζάλη
  • Απώλεια συνείδησης – Λιποθυμία
  • Τρέμουλο (τρόμος)
  • Αστάθεια
  • Έκπτωση μνήμης
  • Διαταραχές συμπεριφοράς
  • Αδυναμία – μούδιασμα
  • Πόνος

Η κεφαλαλγία ή πονοκέφαλος είναι ένα πάρα πολύ συχνό σύμπτωμα. Όλοι είχαμε έστω και μια φορά στη ζωή μας πονοκέφαλο αλλά βέβαια δεν πήγαμε στο γιατρό γι’ αυτό γιατί οι περισσότεροι πονοκέφαλοι είναι αθώοι. Τα αίτια ενός πονοκεφάλου μπορεί να είναι πολλά, από πολύ αθώα έως πολύ σοβαρά. Αν ο πονοκέφαλος επιμένει και δεν περνάει, αν συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως ζάλη, υπνηλία ή αδυναμία σε κάποιο άκρο ή αν αυτός ο πονοκέφαλος είναι «διαφορετικός» από οποιονδήποτε άλλον στο παρελθόν, τότε καλά θα κάνουμε να επισκεφθούμε ένα νευρολόγο για να διερευνήσει αυτόν τον πονοκέφαλο.

Η ζάλη είναι επίσης ένα σύμπτωμα που μπορεί να έχει πολλά αίτια, από αθώα έως σοβαρά. Μπορεί να πρόκειται για ίλιγγο ή για υπόταση αλλά μπορεί και να συνοδεύει άλλες νευρολογικές καταστάσεις. Και πάλι ο νευρολόγος είναι ο κατάλληλος γιατρός για τη διερεύνηση της ζάλης.

Η απώλεια συνείδησης ή λιποθυμία μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που λέει η λέξη: λιποθυμία η οποία μπορεί να οφείλεται σε υπόταση ή σε υπογλυκαιμία. Μπορεί όμως να συνοδεύει μια καρδιακή αρρυθμία ή να πρόκειται και για επιληπτική κρίση.

Ο τρόμος ή τρέμουλο όπως συχνά αναφέρεται δημιουργεί συνήθως το φόβο ότι κάποιος πάσχει από νόσο Parkinson. Και μπορεί να έχει δίκιο καθώς ο τρόμος είναι συχνό σύμπτωμα της νόσου του Parkinson. Όμως μπορεί ο τρόμος να είναι άλλης αιτιολογίας όπως π.χ. να είναι ιδιοπαθής ή να έχει μεταβολικά αίτια.

Η αστάθεια είναι αυτό που πολλοί περιγράφουν ως έλλειψη ισορροπίας. Μπορεί να πρόκειται για παρεγκεφαλιδική διαταραχή, για διαταραχή της αισθητικότητας ή να είναι άλλης αιτιολογίας. Ακόμη και η νόσος του Parkinson μπορεί να παρουσιάσει αστάθεια.

Η έκπτωση της μνήμης κινητοποιεί τον πάσχοντα ή τους ανθρώπους του περιβάλλοντός του να επισκεφτούν τον γιατρό από το φόβο της νόσου Alzheimer. Μπορεί όμως να κρύβονται άλλα αίτια πίσω από αυτό το σύμπτωμα, όπως π.χ. κάποιο άλλο εκφυλιστικό νόσημα του εγκεφάλου, αγγειακές διαταραχές του εγκεφάλου, έλλειψη συγκέντρωσης ή κακή ψυχολογική διάθεση ή ακόμη και κατάθλιψη.

Οι διαταραχές της συμπεριφοράς μπορεί να οφείλονται σε ψυχικά αίτια αλλά μπορεί και να οφείλονται σε οργανικές αλλοιώσεις του εγκεφάλου, π.χ. αγγειακές διαταραχές ή ατροφία του εγκεφάλου, συνιστώντας έτσι αυτό που συχνά αποκαλούμε «οργανικό ψυχοσύνδρομο».

Η αδυναμία ή το μούδιασμα σε κάποιο άκρο ή σε τμήμα αυτού μπορεί να υποδηλώνει την ύπαρξη αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου αλλά μπορεί και να οφείλεται σε πίεση κάποιου νεύρου. Συχνότερες τέτοιες πιέσεις νεύρων είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα που οφείλεται σε πίεση του μέσου νεύρου στον καρπό, η ωλένια νευρίτιδα που οφείλεται σε πίεση του ωλένιου νεύρου στον αγκώνα, η πάρεση του περονιαίου νεύρου από πίεση του νεύρου στην κεφαλή της περόνης στο γόνατο. Πιέσεις ριζών στην Αυχενική ή την Οσφυϊκή Μοίρα της Σπονδυλικής στήλης μπορούν να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα και οι νευροφυσιολογικές εξετάσεις είναι συχνά ο μόνος τρόπος διερεύνησης.

Ο πόνος είναι ίσως το πιο συχνό σύμπτωμα που παρουσιάζει ο άνθρωπος. Τα περισσότερα αίτια του πόνου δεν είναι νευρολογικά. Ο νευροπαθητικός πόνος αφορά πόνο στην κατανομή ενός νεύρου ή μιας ρίζας και μπορεί να είναι ιδιοπαθής, δηλαδή χωρίς κάποιο σαφές προκλητικό αίτιο ή δευτεροπαθής και να οφείλεται είτε σε πίεση του νεύρου ή της ρίζας είναι να είναι αποτέλεσμα μιας άλλης κατάστασης όπως π.χ. μεθερπητική νευραλγία, διαβητικός νευροπαθητικός πόνος και άλλα.

Comments are closed.