Νοσήματα

 • Νόσος του Parkinson
 • Άνοια – Νόσος Alzheimer
 • Επιληψία
 • Σκλήρυνση κατά πλάκας
 • Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο
 • Ημικρανία
 • Σύνδρομο ανήσυχων άκρων
 • Το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

Η νόσος του Parkinson είναι μια σχετικά συχνή νόσος. Εμφανίζεται συχνότερα σε μεγαλύτερες ηλικίες αλλά μπορεί, σπανιότερα να εμφανιστεί και από την ηλικία των 40 και μετά. Το πιο γνωστό της σύμπτωμα είναι το τρέμουλο (τρόμος) αλλά δεν είναι το μοναδικό της σύμπτωμα, μπορεί δε και να απουσιάζει. Άλλα συμπτώματα της νόσου είναι η δυσκαμψία, η βραδυκινησία και η βραδύτητα ενώ συχνά, οι ασθενείς παραπονούνται για αστάθεια.

Η νόσος του Alzheimer είναι η πιο γνωστή μορφή άνοιας. Υπάρχουν και άλλα νοσήματα που συνδέονται με άνοια. Κοινό τους χαρακτηριστικό είναι η έκπτωση της μνήμης, αλλά μπορεί να υπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως διαταραχές συμπεριφοράς η και παρκινσονικά συμπτώματα. Τα αίτια που μπορεί να προκαλέσουν άνοια μπορεί να είναι ποικίλα. Μπορεί να πρόκειται για εκφυλιστικό νόσημα του εγκεφάλου, για αγγειακές αλλοιώσεις του εγκεφάλου ή για άλλα περισσότερο ή λιγότερο αναστρέψιμα αίτια.

Η επιληψία ή ιερά νόσος κατά τους αρχαίους είναι γνωστή στον περισσότερο κόσμο από τον συνδιασμό απώλειας συνείδησης (λιποθυμία) και σπασμών. Πράγματι, οι επιληπτικές κρίσεις είναι εντυπωσιακές κατά την εμφάνισή τους και οι συγκεκριμένες μορφές των κρίσεων είναι ίσως οι συχνότερες. Όμως μπορεί οι επιληπτικές κρίσεις να παρουσιάζονται με πολλές άλλες μορφές. Η σωστή διερεύνηση και η εξακρίβωση της μορφής των κρίσεων θέτει και τις βάσεις για την ενδεικνυόμενη φαρμακευτική αγωγή.

Η Σκλήρυνση κατά πλάκας είναι ένα νευρολογικό νόσημα που προκαλεί φόβο, ιδίως σε νέα άτομα, εξαιτίας της πιθανότητας πρόκλησης αναπηρίας σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Και μάλλον όχι άδικα κυρίως λόγω του απρόβλεπτου τόσο της πορείας της νόσου όσο και της βαρύτητας και της πολυμορφίας των συμπτωμάτων. Όμως πρέπει να τονιστεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών ζει μια φυσιολογική ζωή αλλά και ότι υπάρχει συνεχής έρευνα και ανακάλυψη νέων φαρμάκων για τη νόσο αυτή.

Το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο εμφανίζεται ξαφνικά και προκαλεί αδυναμία ή μούδιασμα σε ένα άκρο ή σε μία πλευρά του σώματος, διαταραχή της ομιλίας αλλά και σοβαρότερα συμπτώματα, αναλόγως της έκτασής του και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή του πάσχοντος. Συνδέεται με αλλοιώσεις στα αγγεία και με συνυπάρχοντα νοσήματα όπως αρτηριακή υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, αθηρωματική νόσος, η σωστή αντιμετώπιση των οποίων αποτελεί και τη βάση για την πρόληψη των Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων.

Η Ημικρανία ταλαιπωρεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού επηρεάζοντας τις δραστηριότητες του πάσχοντος για κάποιες μέρες κάθε μήνα, αν και σπάνια δημιουργεί κινδύνους για τον πάσχοντα. Η σωστή διάγνωση και η σωστή φαρμακευτική αντιμετώπιση προσφέρουν ανακούφιση από τα συμπτώματα και βελτίωση της καθημερινής λειτουργικότητας.

Το Σύνδρομο Ανήσυχων Άκρων είναι μια κατάσταση όχι και τόσο γνωστή αλλά και όχι και τόσο σπάνια. Προκαλεί μια ακατάσχετη επιθυμία να κινεί κανείς τα κάτω (συνήθως) άκρα. Η βαρύτητά της κυμαίνεται από πολύ ήπια έως, ευτυχώς σπάνια, σοβαρή. Η φαρμακευτική αντιμετώπιση προσφέρει βοήθεια σε πολλούς πάσχοντες.

Το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα είναι μια σχετικά συχνή κατάσταση που οφείλεται σε πίεση του μέσου νεύρου στο ύψος της πηχεοκαρπικής άρθρωσης. Προκαλεί πόνο και μούδιασμα στο χέρι και ιδίως στα τρία πρώτα δάκτυλα. Άλλες παρόμοιες καταστάσεις που οφείλονται σε πίεση νεύρου είναι η ωλένια νευρίτιδα που προκαλεί μούδιασμα στον μικρό και τον παράμεσο δάκτυλο και οφείλεται σε πίεση του ωλένιου νεύρου στον αγκώνα, η πάρεση του περονιαίου νεύρου που προκαλεί αδυναμία στην ραχιαία (προς τα πάνω) έκταση του άκρου ποδός και περιορισμένης έκτασης μούδιασμα στη ράχη του ποδός. Παρόμοια συμπτώματα όμως μπορεί να οφείλονται σε πίεση ριζών στην Αυχενική ή την Οσφυϊκή Μοίρα της Σπονδυλικής Στήλης. Η νευροφυσιολογική διερεύνηση θα διευκρινίσει το αίτιο και θα εντοπίσει τη βλάβη ώστε να ακολουθήσει η κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση.

Read More

Συμπτώματα

 •  Κεφαλαλγία
 • Ζάλη
 • Απώλεια συνείδησης – Λιποθυμία
 • Τρέμουλο (τρόμος)
 • Αστάθεια
 • Έκπτωση μνήμης
 • Διαταραχές συμπεριφοράς
 • Αδυναμία – μούδιασμα
 • Πόνος

Η κεφαλαλγία ή πονοκέφαλος είναι ένα πάρα πολύ συχνό σύμπτωμα. Όλοι είχαμε έστω και μια φορά στη ζωή μας πονοκέφαλο αλλά βέβαια δεν πήγαμε στο γιατρό γι’ αυτό γιατί οι περισσότεροι πονοκέφαλοι είναι αθώοι. Τα αίτια ενός πονοκεφάλου μπορεί να είναι πολλά, από πολύ αθώα έως πολύ σοβαρά. Αν ο πονοκέφαλος επιμένει και δεν περνάει, αν συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως ζάλη, υπνηλία ή αδυναμία σε κάποιο άκρο ή αν αυτός ο πονοκέφαλος είναι «διαφορετικός» από οποιονδήποτε άλλον στο παρελθόν, τότε καλά θα κάνουμε να επισκεφθούμε ένα νευρολόγο για να διερευνήσει αυτόν τον πονοκέφαλο.

Η ζάλη είναι επίσης ένα σύμπτωμα που μπορεί να έχει πολλά αίτια, από αθώα έως σοβαρά. Μπορεί να πρόκειται για ίλιγγο ή για υπόταση αλλά μπορεί και να συνοδεύει άλλες νευρολογικές καταστάσεις. Και πάλι ο νευρολόγος είναι ο κατάλληλος γιατρός για τη διερεύνηση της ζάλης.

Η απώλεια συνείδησης ή λιποθυμία μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που λέει η λέξη: λιποθυμία η οποία μπορεί να οφείλεται σε υπόταση ή σε υπογλυκαιμία. Μπορεί όμως να συνοδεύει μια καρδιακή αρρυθμία ή να πρόκειται και για επιληπτική κρίση.

Ο τρόμος ή τρέμουλο όπως συχνά αναφέρεται δημιουργεί συνήθως το φόβο ότι κάποιος πάσχει από νόσο Parkinson. Και μπορεί να έχει δίκιο καθώς ο τρόμος είναι συχνό σύμπτωμα της νόσου του Parkinson. Όμως μπορεί ο τρόμος να είναι άλλης αιτιολογίας όπως π.χ. να είναι ιδιοπαθής ή να έχει μεταβολικά αίτια.

Η αστάθεια είναι αυτό που πολλοί περιγράφουν ως έλλειψη ισορροπίας. Μπορεί να πρόκειται για παρεγκεφαλιδική διαταραχή, για διαταραχή της αισθητικότητας ή να είναι άλλης αιτιολογίας. Ακόμη και η νόσος του Parkinson μπορεί να παρουσιάσει αστάθεια.

Η έκπτωση της μνήμης κινητοποιεί τον πάσχοντα ή τους ανθρώπους του περιβάλλοντός του να επισκεφτούν τον γιατρό από το φόβο της νόσου Alzheimer. Μπορεί όμως να κρύβονται άλλα αίτια πίσω από αυτό το σύμπτωμα, όπως π.χ. κάποιο άλλο εκφυλιστικό νόσημα του εγκεφάλου, αγγειακές διαταραχές του εγκεφάλου, έλλειψη συγκέντρωσης ή κακή ψυχολογική διάθεση ή ακόμη και κατάθλιψη.

Οι διαταραχές της συμπεριφοράς μπορεί να οφείλονται σε ψυχικά αίτια αλλά μπορεί και να οφείλονται σε οργανικές αλλοιώσεις του εγκεφάλου, π.χ. αγγειακές διαταραχές ή ατροφία του εγκεφάλου, συνιστώντας έτσι αυτό που συχνά αποκαλούμε «οργανικό ψυχοσύνδρομο».

Η αδυναμία ή το μούδιασμα σε κάποιο άκρο ή σε τμήμα αυτού μπορεί να υποδηλώνει την ύπαρξη αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου αλλά μπορεί και να οφείλεται σε πίεση κάποιου νεύρου. Συχνότερες τέτοιες πιέσεις νεύρων είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα που οφείλεται σε πίεση του μέσου νεύρου στον καρπό, η ωλένια νευρίτιδα που οφείλεται σε πίεση του ωλένιου νεύρου στον αγκώνα, η πάρεση του περονιαίου νεύρου από πίεση του νεύρου στην κεφαλή της περόνης στο γόνατο. Πιέσεις ριζών στην Αυχενική ή την Οσφυϊκή Μοίρα της Σπονδυλικής στήλης μπορούν να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα και οι νευροφυσιολογικές εξετάσεις είναι συχνά ο μόνος τρόπος διερεύνησης.

Ο πόνος είναι ίσως το πιο συχνό σύμπτωμα που παρουσιάζει ο άνθρωπος. Τα περισσότερα αίτια του πόνου δεν είναι νευρολογικά. Ο νευροπαθητικός πόνος αφορά πόνο στην κατανομή ενός νεύρου ή μιας ρίζας και μπορεί να είναι ιδιοπαθής, δηλαδή χωρίς κάποιο σαφές προκλητικό αίτιο ή δευτεροπαθής και να οφείλεται είτε σε πίεση του νεύρου ή της ρίζας είναι να είναι αποτέλεσμα μιας άλλης κατάστασης όπως π.χ. μεθερπητική νευραλγία, διαβητικός νευροπαθητικός πόνος και άλλα.

Read More

Σύνδεσμοι

Επίκουρος
 
Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση κατά πλάκας
 
Ελληνική Εταιρία για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας
 
Ελληνική Εταιρία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών
 
Πανελλήνιο Σωματείο Ατόμων με Επιληψία
Read More